آفتها زخمهای کوچک و دردناکی هستند که در داخل دهان و روی بافتهای نرم ظاهر میشوند. این زخم های نسبتا سطحی را می توان روی یا زیر زبان، داخل گونه یا لب، در پایه لثه یا روی کام نرم مشاهده کرد. این زخم های دهان می توانند به صورت خود به خود یا گروهی ظاهر شوند و عود کنند. آنچه در ادامه خواهید خواند آشنایی با انواع آفت، علل، علائم، درمان های دندانپزشکی و خانگی است.
با انواع آفت دهان آشنا شوید!
به طور کلی این آسیب ها به دو دسته تقسیم می شوند: زخم های ساده: این زخم ها می توانند 3 تا 4 بار در سال ظاهر شوند. این دسته از آفات افراد بین 10 تا 20 سال را درگیر می کند و حدود 1 هفته طول می کشد تا بهبود یابد.
زخم های پیچیده: زخم های پیچیده کمتر شایع هستند و شکل آنها بزرگتر و دردناک تر است. آنها می توانند تا 1 ماه دوام داشته باشند و پس از ترمیم زخم ها باقی می مانند. زخم های پیچیده اغلب به دلیل یک بیماری زمینه ای مانند ضعف سیستم ایمنی، بیماری کرون یا کمبود ویتامین هستند.
علت آفت دهان چیست؟
معمولاً 5 علامت در ظهور آفات دخیل است. اگر از این 5 مورد رنج می برید، بیشتر از بقیه در معرض این آفت ها هستید.
1. کمبود برخی از ویتامین ها
بیشتر مشکلات پوستی (به ویژه در لایه های سطحی پوست یا داخل مخاط دهان) به دلیل کمبود ویتامین ها است. در طاعون، محتمل ترین کمبود، کمبود ویتامین B-12 است. این کمبود عمدتاً در کودکان در حال رشدی رخ می دهد که به ویتامین ها و مواد معدنی بیشتری نیاز دارند یا خودشان از مصرف مواد حاوی ویتامین اجتناب می کنند.
2. سوء تغذیه (کاهش یا عدم دریافت برخی مواد مغذی)
در چندین مطالعه ذکر شده است که در صورت کمبود اسید فولیک، روی یا آهن در بدن انسان، زخم های دهان ایجاد می شوند یا بیشتر تحریک می شوند. کمبود کلسیم نیز می تواند باعث ایجاد این زخم ها شود. اما بیش از ایجاد آنها، کمبود کلسیم می تواند وضعیت آنها را تشدید کند. یک رژیم غذایی سالم بهترین راه حل برای چنین سوء تغذیه است.
3. تروما، ضربه و آسیب
هر نوع آسیبی که به دهان وارد شود می تواند باعث بروز زخم های دهان شود. جالبتر اینکه حتی اگر ضربه جزئی باشد، چنین آسیبی همچنان ممکن است رخ دهد. به عنوان مثال، این ضربه می تواند ناشی از مسواک زدن نامناسب باشد. علاوه بر این، بسیاری از افرادی که بریس های ثابت دارند از آسیب بریس رنج می برند. استفاده از دهانشویه های ساینده یا محصولات غذایی که می تواند به لایه بیرونی دهان آسیب برساند نیز می تواند منجر به آفت شود.
دندان مصنوعی در افرادی که دندان های خود را از دست داده اند می تواند چنین مشکلاتی را ایجاد کند
4. میوه ها و سبزیجات
از قضا برخی از میوه ها که به دلیل وجود مواد مغذی بسیار سالم تلقی می شوند، در صورت تشکیل حتی کوچکترین آفت، نه تنها بی فایده نیستند، بلکه مضر و تشدید کننده آفت هستند. توت فرنگی، مرکبات، آناناس، انجیر، گوجه فرنگی و سیب از جمله غذاهایی هستند که در صورت ابتلا به آفت دهان باید از آنها اجتناب کنید.
علائم آفت دهان چیست؟
ظهور این زخم ها در ۲-۱ روز اول با درد و سوزش همراه است. زخم شبیه سوختگی و تاول است اما نباید آن را با تاول اشتباه گرفت. درد ناشی از آفت شدیدتر می شود و ممکن است 4 تا 7 روز پس از آن همچنان وجود داشته باشد. این زخم ها تقریباً همیشه در بافت نرم مانند داخل لب یا گونه، روی زبان، کف دهان، کام نرم یا گلو ایجاد می شوند. ضایعات به صورت لکه های کم عمق، گرد یا بیضی شکل با مرکز زرد مایل به خاکستری و حاشیه قرمز ظاهر می شوند. معمولا ضایعات کوچک و کمتر از 1 سانتی متر قطر دارند و اغلب در گروه های دو یا سه نفری ظاهر می شوند. آنها معمولاً در عرض 10 روز خود به خود از بین می روند و هیچ جای زخمی باقی نمی گذارند. و البته زخم های بزرگتر با قطر بیش از 3 سانتی متر نادر هستند. این زخمهای بزرگتر شکل نامنظم دارند، ممکن است هفتهها طول بکشد تا بهبود پیدا کنند و اغلب جای زخمها باقی میمانند.
تب و تورم غدد لنفاوی گردن ممکن است در افرادی که زخم های دهانی شدید دارند طبیعی باشد.
درمان آفت دهان چیست؟
خبر خوب این است که درد و ناراحتی ناشی از آفت را میتوان با درمانهای نسخهای و بدون نسخه و حتی درمانهای خانگی در دسترس کاهش داد. در ساده ترین حالت، آسیب های جزئی بدون مداخله بهبود می یابند و ناپدید می شوند. در موارد دیگر، تمرکز بیشتر بر روی تسکین یا کاهش علائم است تا درمان قطعی. به عنوان مثال، آنها سعی می کنند التهاب را کاهش دهند یا از علائم ثانویه جلوگیری کنند. در همه موارد، درمان آفت دهان ممکن است شامل موارد زیر باشد: دهانشویه های استروئیدی
بی حس کننده های موضعی
پمادهای ضد عفونی کننده یا پاک کننده
یا مکمل های غذایی