پوکی استخوان یکی از شایع ترین بیماری ها در بزرگسالان و سالمندان است. مشکلات این بیماری تنها به سیستم حرکتی بدن مانند دست و پا محدود نمی شود و در بسیاری از موارد سایر درمان های ثانویه را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. از طرفی باید بدانید که در بیشتر موارد پوکی استخوان به صورت موضعی رخ نمی دهد و اغلب ساختار اسکلتی و استخوانی بدن را درگیر می کند. از این رو شامل استخوان فک می شود و از طرف دیگر درمان ایمپلنت مربوط به استخوان فک است. حال با این سوال مواجه هستیم که آیا در صورت پوکی استخوان امکان کاشت ایمپلنت وجود دارد؟
هزینه کاشت ایمپلنت و درمان کامل آن بالاست و لازم است بدانید که نتیجه نهایی مطلوب است و بازده خوبی را به همراه دارد. اگر مشکلی مانند پوکی استخوان در راه است، دانستن روش درمان و عملکرد ایمپلنت در این شرایط بسیار مهم است
پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان با ساختار داخلی بافت استخوانی مرتبط است. در این بیماری با افزایش سن، از بین رفتن برخی از منابع ویتامین ها و مواد معدنی، انقباض بیماری های مختلف، ورود به دوران یائسگی در زنان و… از تراکم بافت استخوانی کاسته می شود و چیزی که به آن پوکی استخوان می گویند. زمانی که فردی به این بیماری مبتلا می شود، استخوان هایش در ضعیف ترین حالت ممکن قرار دارند و با کمترین فشار و ضربه می شکنند. کاهش تراکم استخوان مرتبط با پوکی استخوان در سراسر بافت اسکلتی رخ می دهد. به طوری که ناحیه فک از این امر جدا نشده و دچار آسیب های مختلف می شود.
به منظور پیشگیری از پوکی استخوان در سالمندان، متخصص درمان ها و داروهایی را تجویز می کند که ممکن است بیس فسفونات ها نامیده شوند.
ارتباط بین پوکی استخوان و ایمپلنت چیست؟
برای اینکه بدانیم آیا پوکی استخوان یک محدودیت در مسیر کاشت ایمپلنت است یا خیر، باید به رابطه بین این دو نگاه کنیم. با ایجاد پوکی استخوان در فرد، تراکم بافت استخوانی کاهش می یابد. در این زمینه داروهایی تجویز می شود که کمک زیادی به کاهش پوکی استخوان و به تاخیر انداختن آن می کند. بنابراین لازم است متخصص ایمپلنت قبل از شروع درمان معاینه کامل انجام دهد و با بررسی وضعیت مراجعه کننده در صورت پوکی استخوان اقدامات لازم را در نظر بگیرد. طیف گسترده ای از داروها برای درمان پوکی استخوان وجود دارد و داروی مورد استفاده باید برای شرایط استخوان فک مناسب باشد. برخی از داروها متفاوت عمل می کنند. تحقیقات و همچنین روش های ثبت شده ایمپلنت برای بیماران مبتلا به پوکی استخوان نشان می دهد که نتایج موفقیت آمیز بوده و هیچ تضادی بین ایمپلنت و پوکی استخوان وجود ندارد. با این حال، سطح مهارت، دانش و تجربه متخصص ایمپلنت و همچنین تجهیزات مورد استفاده بسیار تأثیرگذار است.
اگر کل فرآیند درمان به خوبی انجام شود، به دلیل تحریک پذیری بافت استخوانی که در ناحیه فک ایجاد می شود، حتی در برخی موارد افزایش تراکم استخوان در این ناحیه رخ داده و وضعیت استخوان فک بهبود یافته است
در چه مواردی کاشت ایمپلنت توصیه نمی شود؟
تئوری های پزشکی بررسی شده و شرایط موجود در مورد استخوان فک افراد مبتلا به پوکی استخوان نشان می دهد که هیچ محدودیتی برای کاشت ایمپلنت در این ناحیه وجود ندارد. بنابراین این به تنهایی نمی تواند دلیلی برای عدم انجام جراحی ایمپلنت باشد. زمانی که این بیماری همراه با سایر بیماری ها در فرد وجود داشته باشد و متخصص ایمپلنت درمان را مناسب با وضعیت سلامتی مددجو بداند، جراحی را توصیه نمی کند. از جمله این موارد هستند: اگر فرد سابقه حمله قلبی داشته باشد اگر فرد تحت عمل جراحی دریچه قلب مصنوعی قرار گرفته باشد اگر فرد مبتلا به بیماری حاد کلیوی باشد وجود اختلالات هورمونی در فرد وجود دیابت در فردی از نوع مقاوم به درمان و عدم امکان پایداری سطح قند خون وجود استئومالاسی در فرد بدون امکان درمان اعتیاد شدید یک فرد به سیگار اعتیاد شدید یک فرد به الکل و مواد شیمیایی مصرف کنندگان طولانی مدت بیس فسفونات خوراکی
مصرف کنندگان طولانی مدت مواد مخدر تزریقی بیس فسفونات
کاشت ایمپلنت با وجود پوکی استخوان یا استخوان تحلیل رفته چگونه است؟
پس از کشیدن دندان به دلیل فشار وارده به لثه در هنگام مصرف غذا، استخوان فک دچار تحلیل می شود. اگر فردی پوکی استخوان داشته باشد، میزان فرسایش استخوان فک بسیار بیشتر می شود و به مرور زمان شرایط برای کاشت ایمپلنت نامناسب می شود. بنابراین توصیه بهترین متخصص ایمپلنت این است که در صورت عدم وجود بیماری یا مشکل خاصی، بلافاصله پس از کشیدن دندان، ایمپلنت انجام شود تا استخوان فک و لثه از بین نرود.
اگر مدت زیادی از کشیدن دندان گذشته باشد و ایمپلنت اعمال نشود، انجام درمان های تکمیلی و ترمیم استخوان فک برای کاشت دندان ضروری است.
بهترین راه کارها برای کاشت ایمپلنت دندان در افراد مبتلا به پوکی استخوان چیست؟
در مواردی که متخصص متوجه می شود که استخوان فک مشتری بیش از حد متخلخل است و تشخیص می دهد که این استخوان برای ایمپلنت بسیار ضعیف است، از درمان های مناسب برای افزایش استحکام استخوان فک استفاده می کند. مهمترین درمان در این زمینه پیوند استخوان است. دو منبع برای پیوند استخوان استفاده می شود: استفاده از بافت استخوانی در سایر قسمت های بدن استفاده از استخوان مصنوعی سرعت ترمیم و بازیابی در منبع اول یعنی استفاده از بافت استخوانی خود فرد بسیار بیشتر است. اما ممکن است به دلیل وجود پوکی استخوان شرایطی برای دریافت اعضای بدن موبایل وجود نداشته باشد و یا بافت آماده شده نتواند استخوان فک را از نظر مواد معدنی و ساختار تقویت کند. در این موارد منابع مصنوعی ساخته شده از مواد مورد نیاز بهترین راه حل است. قدرت و قدرت شفابخشی منابع استخوان مصنوعی بسیار ضعیف تر است.
با انجام ترمیم فک و پیوند استخوان شرایط برای کاشت ایمپلنت فراهم می شود. بسته به نتایج پیوند، متخصص ممکن است ایمپلنت را در اسرع وقت تجویز کند یا پیشنهاد کند که چند ماه پس از پیوند طول می کشد تا کاشت انجام شود