درمان بیماری های لثه و پریودنتولوژی
بیماری لثه در آینده می تواند باعث از دست دادن دندان ها شود. رنگ لثه سالم صورتی روشن می باشد و شکلی مانند پوست پرتقال دارد و دندان را کاملا احاطه می کند. حتی اگر در دندان ها پوسیدگی وجود نداشته باشد.اولین مرحله التهاب لثه را ژنژیویت می نامند. التهاب لثه با مراقبت منظم از دهان و دندان و جرم گیری در مراحل اولیه قابل درمان می باشد. اگر التهاب لثه پیشرفت کند ، می تواند باعث بیماری لثه پیشرفته به نام “پریودنتیت” می شود که باعث از بین رفتن استخوان فک می شود.
دلیل بیماری های لثه
- عوامل ژنتیکی
- سیگار کشیدن
- تغییرات هورمونی
- بهداشت ضعیف دهان و دندان
- مصرفی برخی از دارو ها
- دیابت
- تاج و پل دندان نامناسب
- سوء تغذیه
علائم بیماری لثه
- اولین و مهمترین علامت بیماری های لثه ، خونریزی لثه می باشد. لثه های سالم خونریزی ندارند.
- خارش و ناراحتی در دندان ها
- التهاب بین فاصله لثه و دندان
- فرو رفتگی لثه
- افتادگی لثه ها
- نواحی سیاه روی دندان ها و لبه لثه ها
- بوی بد دهان و مزه بد دهان
- سوزش لثه
- قرمزی لثه
- تورم در لثه
- استرس
- دندان قروچه
آیا لثه های شما خونریزی می کند؟
اگر لثه های شما خونریزی می کنند ، ممکن است عفونت در لثه های شما شکل گرفته باشد یا لثه در معرض التهاب قرار دارد. هنگام خونریزی لثه حتما مسواک زدن را ادامه دهید و با دندانپزشک خود تماس بگیرید. مسواک خود را با هیچ کس به اشتراک نگذارید. باکتری روی دندان های پوسیده از این طریق منتقل می شوند.
به کودکان خود کمک کنید به درستی مسواک بزنند. کودکان هنگام مسواک زدن تا هفت یا هشت سالگی به کمک نیاز دارند. به آنها کمک کنید تا از نخ دندان استفاده کنند. کودکان زیر شش سال باید از خمیردندان هایی با میزان فلوراید کم استفاده کنند. همچنین می توانید از دهانشویه های ضد پوسیدگی دندان استفاده کنید ، اما هیچ روشی جایگزین مسواک زدن دقیق و نخ دندان کشیدن نمی شود. تمامی این آموزش ها از کودکی از بیماری های لثه در آینده جلوگیری می کند.
روشهای درمانی کاربردی در بیماری لثه
جرم گیری حرفه ای دندان ها : در جرم گیری و بروساژ، تارتار و بافت های مضر ایجاد شده روی دندان ها و لبه های لثه برداشته می شوند. اگر به طور مداوم تارتار تشکیل می شود ، جرم گیری و بروساژ باید به طور منظم و هر ۶ ماه یکبار انجام شود.
کورتاژ (صاف کردن سطح ریشه دندان) : در صورت تجمع تارتار و بافت های مضر در زیر بافت لثه و سطح ریشه ، کورتاژ مورد استفاده قرار می گیرد. تارتار و بافت مضر روی سطح ریشه دندان با کورت یا لیزر برداشته می شوند.
جراحی فلپ : اگر تارتار و بافت های مضر سطح ریشه دندان با کورتاژ به اندازه کافی برداشته نشوند ، آن ناحیه با جراحی باز می شود. بافت های مضر و در صورت لزوم قسمتی از لثه برداشته می شود. اگر از دست دادن استخوان در ناحیه باز شده بیش از حد باشد ، می توان پیوند بافت های استخوانی را در طول جراحی انجام داد.
درمان زودهنگام بیماری های لثه حیاتی می باشد
درمان بیماری های لثه در مراحل اولیه معمولاً شامل جرمگیری و صاف کردن سطح ریشه می باشد. در این مراحل ، رسوبات باکتریایی و تارتار از اطراف دندان جدا می شود و سطح ریشه صاف می شود. با استفاده از این فرایند ها ، باکتری ها و مواد سمی که باعث التهاب می شوند از دهان خارج می شوند. این روش ها که در مراحل اولیه بیماری های لثه انجام می شوند ، معمولاً نتایج رضایت بخشی به همراه دارند.
در موارد پیشرفته تر ، مداخلات جراحی ممکن است نیاز باشد. هدف از انجام مداخلات جراحی ، برداشتن تارتار و بافت های آسیب دیده لثه ، صاف کردن سطح ریشه دندان و شکل دادن به لثه ها می باشد.
بیماران پریودنتال باید به صورت دوره ای پس از جراحی به دندانپزشک متخصص مراجعه کنند. تنها راه برای حفظ نتایج مثبت حاصل از درمان پریودنتال ، مسواک زدن دندان ها ، استفاده منظم از نخ دندان و استفاده از محلول های شیمیایی تجویز شده توسط پزشک می باشد. مهمترین نکته انجام چکاپ منظم دندانپزشکی در فواصل زمانی تعیین شده توسط دندانپزشک می باشد.
نکاتی که باید برای محافظت از لثه های سالم در نظر گرفته می شود
- هر روز دندان های خود را دوبار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
- رژیم غذایی متعادل داشته باشید .
- از مواد غذایی پرکالری و بسیار چسبناک اجتناب کنید.
- سلامت لثه و دندان های خود را بررسی کنید و این کار را مرتبا انجام دهید. با استفاده از این بررسی ها می توانید اولین علائم هرگونه تغییر داخل دهان یا دندان خود را مشاهده کنید.
- حداقل دوبار در سال برای معاینه و جرم گیری دندان به دندانپزشک مراجعه کنید.