فرسایش دندان، از دست دادن پیشرونده و غیرقابل برگشت و خارجی ترین لایه سخت ساختار دندان است. این در درجه اول توسط یک فرآیند شیمیایی ایجاد می شود و شامل دخالت باکتری نمی شود. فرسایش دندان نه تنها ظاهر زیبایی دندان ها را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه عوارض دندانی مانند حساسیت بیش از حد دندان و فرسایش تدریجی دندان های آسیب دیده را به دنبال دارد.

فرسایش و سایش دندان بسیار متفاوت است اما هر دو بسیار مخرب هستند! فرسایش دندان یا فرسایش اسیدی که به عنوان فرسایش دندان نیز شناخته می شود، نوعی سایش دندان است. به عنوان از دست دادن غیر قابل برگشت ساختار دندان به دلیل انحلال شیمیایی توسط اسیدها تعریف می شود. این با از دست دادن دندان به دلیل پوسیدگی یا ضربه دندان بسیار متفاوت است و منشا باکتریایی ندارد.

ساختار دندان از لایه های مختلفی تشکیل شده است. مینا سخت ترین و بیرونی ترین لایه ساختار دندان است. مینای دندان از هیدروکسی آپاتیت کلسیم گازدار ساخته شده است. مینای دندان دارای pH حدود 5.5 است که معمولاً توسط بزاق حفره دهان متعادل می شود. نقش اصلی بزاق خنثی کردن اسیدها و کمک به حفظ مقدار مناسب pH در حفره دهان است.

فرسایش دندان

بلافاصله پس از مصرف غذا یا نوشیدنی، PH حفره دهان کاهش می یابد، که مینای دندان را برای مدت کوتاهی نازک و نرم می کند که منجر به از بین رفتن محتوای معدنی آن می شود. بزاق نقش مهمی در این زمان ایفا می کند و با فرآیند معدنی سازی مجدد و خنثی سازی pH از بین رفتن محتوای معدنی مینا را معکوس می کند.

در شرایطی که اسیدها به حفره دهان حمله مکرر دارند، pH بزاق بیش از حد اسیدی می شود و مینای دندان نمی تواند مواد معدنی از دست رفته را بازیابی کند، در نتیجه منجر به از بین رفتن تدریجی و در نهایت دائمی  دندان می شود که به آن فرسایش دندان گفته می شود.

چه چیزی باعث فرسایش دندان می شود؟

فرسایش دندان زمانی اتفاق می افتد که اسیدها مینای دندان را از بین می برند. فرسایش دندان می تواند به دلایل زیر ایجاد شود:

مصرف بیش از حد نوشابه های گازدار که دارای مقدار زیادی اسید فسفریک و سیتریک هستند. باکتری‌های دهان با شکر رشد می‌کنند و اسیدهایی می‌سازند که مینای دندان را از بین می‌برد. اگر به طور مرتب دندان های خود را تمیز نکنید، بدتر می شود.

نوشیدنی های میوه ای برخی از اسیدهای موجود در نوشیدنی های میوه ای فرساینده تر از اسید باتری هستند.

غذاهای ترش یا آب نبات. اسید زیادی هم دارند.

خشکی دهان یا جریان کم بزاق (خشکی دهان). بزاق با شستن باکتری ها و مواد غذایی باقی مانده در دهان از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند. همچنین اسیدها را به سطح قابل قبولی می رساند.

رژیم غذایی سرشار از قند و نشاسته

بیماری ریفلاکس اسید یا سوزش سر دل. اینها اسیدهای معده را به دهان می آورند، جایی که می توانند به مینای دندان آسیب برسانند.

مشکلات گوارشی

داروها (آنتی هیستامین ها، آسپرین، ویتامین C)

سوء استفاده از الکل یا مصرف زیاد الکل. افراد مبتلا به این شرایط اغلب استفراغ می کنند که باعث فرسایش دندان می شود.

ژنتیک (شرایط ارثی)

علل محیطی فرسایش سطح دندان چیست؟

علل محیطی فرسایش سطح دندان چیست؟

اصطکاک، سایش و پارگی، استرس و خوردگی (یا هر ترکیبی از این اعمال) می تواند باعث فرسایش سطح دندان شود. اصطلاحات بالینی بیشتری که برای توصیف این مکانیسم ها استفاده می شود عبارتند از:

  1. فرسایش. این اصطکاک دندان به دندان طبیعی است که هنگام فشار دادن یا ساییدن دندان‌هایتان مانند دندان قروچه، که اغلب به‌طور غیرارادی در طول خواب رخ می‌دهد، اتفاق می‌افتد.
  2. سایش. این ساییدگی فیزیکی سطح دندان است که با مسواک زدن بیش از حد سخت، نخ دندان کشیدن نامناسب، گاز گرفتن اجسام سخت (مانند ناخن، درب بطری، یا خودکار) یا جویدن تنباکو اتفاق می افتد.
  3. انتزاع. این در اثر شکستگی های استرسی در دندان مانند ترک های ناشی از خم شدن یا خم شدن دندان رخ می دهد.
  4. خوردگی. این از نظر شیمیایی زمانی رخ می دهد که محتوای اسیدی به سطح دندان برخورد کند، مانند داروهای خاصی مانند آسپرین یا قرص های ویتامین C، غذاهای بسیار اسیدی، و استفراغ مکرر ناشی از پرخوری عصبی یا اعتیاد به الکل.

پرخوری عصبی یک اختلال خوردن است که با پرخوری و استفراغ، منبع اسید، مرتبط است. استفراغ مکرر مینای دندان را از بین می برد و می تواند منجر به پوسیدگی شود.

بزاق نقش کلیدی در حفظ سلامت و استحکام دندان ها دارد. بزاق نه تنها سلامت بافت های بدن را افزایش می دهد، بلکه با پوشاندن دندان ها با کلسیم محافظ و سایر مواد معدنی از مینای دندان محافظت می کند. بزاق همچنین عوامل فرسایشی مانند اسید را رقیق می کند، مواد زائد را از دهان خارج می کند و مواد محافظتی را تقویت می کند که به مبارزه با باکتری ها و بیماری های دهان کمک می کند.

در یک دهان سالم، بزاق غنی از کلسیم به تقویت دندان ها کمک می کند، حتی اگر نوشابه یا آبمیوه اسیدی بنوشید. با این حال، وقتی زیاده روی می کنید و غذاها و نوشیدنی های اسیدی زیادی مصرف می کنید، این روند تقویتی روی دندان ها دیگر رخ نمی دهد .

آیا پلاک باعث فرسایش دندان می شود؟

آیا پلاک باعث فرسایش دندان می شود؟

پلاک یک لایه چسبنده است که از بزاق، ذرات غذا، باکتری ها و سایر مواد تشکیل شده است. پلاک بین دندان‌های شما تشکیل می‌شود و به داخل سوراخ‌ها یا حفره‌های کوچک در دندان‌های آسیاب می رسد. همچنین در اطراف پرکردگی حفره شما و در کنار خط لثه جایی که دندان ها و لثه ها به هم می رسند، قرار می گیرد.

گاهی اوقات باکتری های موجود در پلاک نشاسته های غذایی را به اسید تبدیل می کنند. هنگامی که این اتفاق می افتد، اسیدهای موجود در پلاک شروع به از بین بردن مواد معدنی سالم در مینای دندان می کنند. این امر باعث ساییدگی مینای دندان و حفره دار شدن آن می شود. با گذشت زمان، گودال های مینای دندان افزایش یافته و اندازه آن ها افزایش می یابد و باعث فرسایش دندان می شود.

 

علائم فرسایش دندان چیست؟

  1. علائم فرسایش دندان بسته به مرحله ممکن است متفاوت باشد. برخی از علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
  2. حساسیت برخی غذاها (شیرینی ها) و دمای غذاها (گرم یا سرد) ممکن است باعث ایجاد درد در مراحل اولیه فرسایش دندان شوند.
  3. تغییر رنگ. همانطور که مینای دندان فرسایش می یابد و عاج بیشتری در معرض دید قرار می گیرد، دندان ها ممکن است زرد به نظر برسند.
  4. ترک و تراشه. لبه های دندان با فرسایش دندان زبرتر، نامنظم تر و ناهموارتر می شوند.
  5. سطوح صاف و براق روی دندان ها، نشانه از دست رفتن مواد معدنی است
  6. حجامت. تورفتگی هایی روی سطح دندان ها که در آن گاز می گیرید و می جوید ظاهر می شود.

هنگامی که دندان فرسایش می یابد، بیشتر مستعد پوسیدگی می شود. هنگامی که پوسیدگی دندان وارد مینای سخت می شود، وارد بدنه اصلی دندان می شود.

حفره های کوچک ممکن است در ابتدا مشکلی ایجاد نکنند. اما همانطور که حفره ها رشد می کنند و به دندان نفوذ می کنند، می توانند بر رشته های عصبی ریز تأثیر بگذارند و در نتیجه آبسه یا عفونت بسیار دردناکی ایجاد کنند.

چگونه از فرسایش دندان جلوگیری می کنید؟

چگونه از فرسایش دندان جلوگیری می کنید؟

 

برای جلوگیری از از بین رفتن مینای دندان و حفظ سلامت دندان ها، حتماً روزانه مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و با دهانشویه فلوراید و ضد عفونی کننده بشویید. هر 6 ماه یکبار برای معاینات و تمیز کردن منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید. همچنین می توانید موارد زیر را امتحان کنید:

غذاها و نوشیدنی های بسیار اسیدی مانند نوشابه های گازدار، لیمو و سایر مرکبات و آب میوه ها را از رژیم غذایی خود حذف کنید. پس از خوردن غذاهای اسیدی یا نوشیدن نوشیدنی های اسیدی بلافاصله دهان خود را با آب شفاف بشویید.

هنگام نوشیدن نوشیدنی های اسیدی از نی استفاده کنید. نی مایع را به پشت دهان فشار می دهد و از دندان های شما دوری می کند.

یک وعده غذایی را با یک لیوان شیر یا یک تکه پنیر به پایان برسانید. این باعث از بین رفتن اسیدها می شود.

تنقلات را زیر نظر بگیرید. خوردن میان وعده در طول روز احتمال پوسیدگی دندان را افزایش می دهد. دهان تا چند ساعت پس از خوردن غذاهای سرشار از قند و نشاسته اسیدی است. از خوردن میان وعده خودداری کنید مگر اینکه بتوانید دهان خود را بشویید و دندان ها را مسواک بزنید.

بین وعده های غذایی آدامس بدون قند بجوید. جویدن آدامس تولید بزاق را تا 10 برابر جریان طبیعی افزایش می دهد. بزاق با مواد معدنی به تقویت دندان ها کمک می کند. حتما آدامس های بدون قند را با زایلیتول انتخاب کنید که نشان داده شده است که اسیدهای موجود در نوشیدنی ها و غذاها را کاهش می دهد.

اگر حجم بزاق کم یا خشکی دهان دارید در طول روز آب بیشتری بنوشید.

از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید. فلوراید دندان ها را تقویت می کند، بنابراین مطمئن شوید که فلوراید به عنوان یک ماده در خمیر دندان شما ذکر شده است.

از مسواک نرم استفاده کنید. سعی کنید خیلی سخت مسواک نزنید. پس از مصرف غذاها یا نوشیدنی های اسیدی حداقل یک ساعت صبر کنید تا مسواک بزنید. آنها مینای دندان را نرم می‌کنند و آن را مستعد آسیب‌های ناشی از مسواک می‌کنند.

 

 

رزرو نوبت آنلاین

YYYY slash MM slash DD

اطلاعات نویسنده

نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.